Dört veya iki parçalı çakma metal düğme ( çıtçıt ve rivet ) setleri uzun süredir kullanılmakta,  yüz yıldan fazla bir gemişe sahipler. İşlevleri, icatlarından bu yana neredeyse hiç değişmedi. Uzun zaman geçmesine rağmen bugün bile işlevsellik ve estetik açıdan yoğun olarak tekstil metal aksesuarı olarak kullanıldıklarını söyleyebiliriz. Metal düğmeler çeşitli giyim grubu için ideal bir seçimdir ve farklı amaçlar için kullanılabilir.

Çakma metal düğme çeşidi dört veya iki parçadan oluşur. Örnek olarak çıtçıt düğmeleri çeşitleri göz önünde bulundurursak. Bu metal düğmeler iki bileşen çiftini birleştirerek :  çıtçıtın baş görünen kısmı üste ve alt parça kısmının birbirine kenetlenmesi ile kilitlenirler. Düğme üst kısmı, içbükey bir şekle (dişi) ve alt taraftaki düğmenin kenetlenmesine yardımcı olan dışbükey (erkek) parçadan oluşmaktadır. Düğmenin alt bileşeni başkısmı yerleştirildiği konik bir şekle sahiptir. Düğmenin üst kısmı (dişi) kullanım alanlarına göre altta da olabilmektedir.

 

Örnek vermek gerekirse:

 

Nikel Kaplamalı bağlantı elemanları Zamak metal ve pirinç 

 

Bağlantı Elemanları - Nikel Kaplamalı bağlantı elemanları - Zamak metal ve pirinç

Bağlantı Elemanları - Nikel kaplama  8, 10 ve Bağlantı Elemanları - zamak ve pirinç 12 mm

                                                                                      

Her iki tip çıtçıt küçük çıtçıt düğme modeli 1-3 mm kalınlığındaki malzemeler için uygundur. Genellikle zamak metalden üretilir ve müşterinin tercih ettiği renkte kaplama uygulanır.

 

Metal düğmelerin pratikte kullanımı

Çıtçıt düğmeler farklı mukavemetteki kumaşlar için özel olarak üretilirler. Örnek olarak havlu kumaşlar, örme kumaşlar ve deri ürünlerinlerinde aksesuar veya fonksiyonel eleman şeklinde kullanılmaktadırlar. Bir kumaşı katı maddelere (tahta, karton veya plastik) veya ikiden fazla malzemeye sabitlemek için de kullanılabilirler.

Bu gruptaki metal düğmeler sadece tekstil endüstrisinde kullanılamaz. Özellikle, çantalarda, ayakkabılarda ve daha birçok yerde ( perçin çeşitleri) tercih edilirler. Hazır giyim (gömlek, ceket, yelek vb.) ürünlerde estetik aksesuar, çanta sektöründe ( cüzdan, bavul, ambalaj vb.) fonksiyonel eleman veya evcil hayvan aksesuarlarında ( tasmalarda, köpek ve kedi kıyafetleri vb.) kullanabilirsiniz. 

Aşağıda sizlere örnekler ile tekstil ve deri metal aksesuarı olarak kullanım alanlarını birkaç başlıkta anlatmaya çalışacağız.

  1. Çocuk Giyimde : 

Genellikle sade ve desensiz çıtçıt düğme çeşidi kullanılır ya da sadece firmanın logosu uygulanır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım çıtçıtın yapıldığı malzeme ve kaplamasıdır. Genellikle iç piyasa için yapılan kaplamalarda özen gösterilmemekte, düşük kaliteli nikel, altın ve benzeri kaplama uygulanmakta, dolayısıyla ihracat standartlarına uygun olmamaktadır. Eğer ürün ihraç edilecekse kaplama kalitesine dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

  1. Dış Giyimde

Mont, kaban, deri ceket, ayakkabı, kemer, çanta gibi ürünlerde kullanılan metal çıtçıt düğmeler genellikle Boru Tipi Çıtçıt  ve Çift Parça Çıtçıt olarak ikiye ayrılır..

 

çıtçıtlı botçıtçıt akseuarlı cüzdan

çıtçıt düğmeçıtçıt düğmeçıtçıt düğme

Genellikle ayakkabı, çanta, kemer, deri giyimde sıklıkla kullanılırlar, Bu tip çıtçıt düğme çeşitleri dört parçadan oluşurlar. İki üst parça ve iki alt parça. Üst kısım çoğunlukla firma logolu ve desenli olarak kullanılır. Ürüne hem estetik hem de ilikleme işlevini bir arada yapar.

 

Bu tür metal düğmeler çoğunlukla dış ve üst giyimde tercih edilir : mont , kaban, ceket vb. Kimi moda tasarımcıları bu tür çıt çıt modellerini özgün tasarımlar için çanta ve ayakkabı tasarımında da kullanmaktadır.

çıtçıt  akseuarı bayan mont çıtçıt  akseuarı bayan ceket

çıtçıt  akseuarı bayan ceket

 

Kilitleme bileşenlerinin doğru uygulanması için kurallar

  • Doğru delik boyutunu seçin.

  • Perçinleme sırasında yeterli itme kuvveti uygulayın.

  • Daima çekiç veya penseyi çiviye dik olarak vurun.

  • Metal düğmeleri birbirine sabitlemek için doğru ölçüdeki kalıbı kullanın.

  • Tekstil malzemelerinde plastik yerine metal pul tercih edin

  • Suni deri ile çalışırken, yuvarlak halka tercih edin.

 

Metal çıtçıt düğme nasıl çakılır?

Metal çıtçıt düğmeleri çakmak için, ihtiyacımız olan malzeme ve araçlar :

4 parçalı parçalı çıt çıt düğme -  Üst kısım 2 parça ve Alt kısım 2 parça

Çıtçıt düğme pensesi ve kauçuk çekiç

kauçuk yüzey

Çakma kalıbı - Çıtçıt düğmenin ebatlarına göre her model için özel olarak üretilir

Not: El emeği çantaların üretiminde özel araç gereçler kullanılır; ahşap, plastik ve deri işlemi için özel araçlar. Ayakkabı ve takı üretiminde özel çekiçler kullanılır.

İlk önce, düğmenin çakılacağı malzeme üzerine çıtçıtın parçalarını birbirine sabitleyen çivisinin geçebileceği kadar bir delik açınız.



 

 

Metal çıtçıtın üst parçası nasıl takılır?

Metal çıtçıtın üst parçası nasıl takılır?

Burada sizlere çakma işlemini çıtçıt çakma makinası ile nasıl kolay bir şekilde yapıldığını anlatmaya çalışacağız.

  • Öncelikle düğmenin üst kısmının parçaları alt kısım parçalarından ayrılır. 

  • Ayrılan parçalar genellikle jargon tabirle ‘ erkek parça ’ olarak isimlendirilmekte . Bakınız şekil A :)  ( Üstteki resme)

  • Üst kısım sabitleme çivisi çakma kalıbının içerisine yerleştirilir.

  • Malzemenin görünür kısmında, yani üstte kalan parçasını çakma kalıbının üst parçasına takılır 

  • Düğmenin çakılacağı yere malzemenin kalınlığına göre önceden delik delmek gerekebilir. Çakılacak malzeme ince ise, çakma noktasının merkezi çakma kalıbındaki çivinin üstüne getirilir.

  • Son hamle ile çakma makinası ile çakma işlemi uygulanır


 

 

Metal çıtçıt düğmenin alt karşılık kısmının çakma işlemi

Metal çıtçıt düğmenin alt karşılık kısmının çakma işlemi

  • Alt parçayı yerleştirme prosedürü öncekiyle aynıdır. Sadece parçaların sırasını değiştiriyoruz.

  • İlk olarak, çıtçıt düğmenin alt konisini çakma kalıbına yerleştirin. Çakma işlemi esnasında parçaların hareketsiz kılmak için açılan deliğe ve çıtçıtın karşılık parçasının içine yerleştiriyoruz.

  • Burada dikkat edilmesi gereken kısım : üst parçada desenli veya logolu kısım malzemenin üst tarafında kalır iken, şimdi düğmenin karşılık kısmı çakılan malzemenin ters tarafına uygulanır.

  • Karşılık kısım çakma kalıbın karşı parçasına yerleştirildikten sonra ’ Çakma ‘ , yani vuruş işlemi uygulanır.

 

Son olarak çakılan parçalar birbirine kilitlenir ve çakma işlemi tamamlanmış olur.

Örnekte sizlere sade bir çıtçıt modelimizin çakma sürecini anlatmaya çalıştık. Bu tür düğmelerin desenli ve değişik ebatlarda modelleri mevcuttur. Lütfen Boru Tipi Çıtıçıt Düğmeler kategorisine bakınız.

Bu süreç tüm 4 parçadan oluşan çıtçıt düğmeler için geçerlidir. Firmamızın sunduğu Çift Parça Çıtçıt Düğme modelleri aynı işlemler ile takılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım doğru çakma kalıbı sipariş etmektir.