Aslında “giysi tutturucu” nedir?

Basitçe söylemek gerekirse, iki kumaş parçasını bir arada tutmak için kullanılan bir araçtır. Pratikte, elbiseyi kolayca çıkarabilmemiz ve giyebilmemiz için düğme veya fermuar gibi bir elbise tutturucular kullanıyoruz .

Bununla birlikte, işlevsel amacının yanı sıra, tutturucu giysinin stilini veya estetiğini belirlemede önemli bir rol oynayabilir. Örneğin, fermuarlı bir deri ceket, benzer şekilde tasarlanmış düğmeli bir deri ceketle karşılaştırıldığında stil açısından önemli ölçüde farklı olacaktır.

Aşağıda, birkaç yaygın giysi tutturucu türü ve bunlarla nasıl yaratıcı olabileceğiniz yer almaktadır.

Fermuarlar

Genellikle fermuar veya sürgü olarak adlandırılan bir fermuar, bir sıra plastik veya metal "dişlere" (fermuarlar olarak da adlandırılır ) yapıştırılan ve bir sürgü ile birbirine bağlanan iki esnek kumaş şeridi içerir . Fermuarlar, ceketler, elbiseler, etekler ve pantolonlar için olağan bağlantı elemanı seçimidir. Fermuarlar, farklı güç ve esneklik seviyeleri sunan çeşitli farklı malzemelerde olabilir. Örneğin, "daha güçlü" fermuarlar kot için yaygın olarak kullanılırken, daha ince fermuarlar elbiseler için kullanılabilir. Elemanların kumaşın veya naylon şeritlerin arkasına gizlendiği gizli fermuarlar genellikle eteklerde kullanılan çeşitli alt fermuar türleri de vardır.

Bağcık

Uzun bir şerit veya kordon içeren bir bağlantı sistemi. Bir fermuara oldukça benzeyen sistem, kenarlarında birçok delik bulunan iki kumaş parçası kullanır ve uzun şerit, iki kumaşı birbirine kenetlemek için bu deliklere zikzak şeklinde bir desende sarılır. Viktorya Dönemi'nden (17. yüzyıl) 20. yüzyılın başlarına kadar, bu bağlama sistemi özellikle Batı toplumlarında kadın giyiminde çok yaygındır. Günümüzde bağcık daha çok ayakkabı ve botlarda kullanılmaktadır. Örneğin, modern korseler artık bağlama sistemi olarak bağlamayı kullanmıyor, daha kolay bir bağlama sistemi oluşturmak için kanca ve halka sistemi veya kuşgözleri (düz preslenmiş metal halkalar) ile değiştirildi.

Düğmeler

Muhtemelen günümüzde en yaygın giysi tutturucusu ve yaygın olarak mont, gömlek ve pantolonlarda kullanılıyor. Düğme, bir kumaş parçasına dikilen, çoğunlukla plastikten (aynı zamanda metal ve diğer malzemelerden) yapılmış küçük, yuvarlak bir şeydir. Kumaşın diğer tarafında, iki kumaşı yerine sabitleyen düğmenin içine girmesine izin vermek için küçük delikler vardır. Bir düğme tipik olarak, onları dikmemize izin vermek için iki ila dört küçük deliğe sahiptir ve düğmeyi kumaşın bir parçası üzerinde kalıcı olarak sabitler.

Kancalar ve Gözler

İki farklı parçayı içerir: birbirine kenetlenmiş "kanca" ve "halkalar". Kanca parçası, iki ucunda küçük çevrelerine bağlı olduğu bir kavisli şekli, içerir. Halkalar , her bir ucunda bir düz, U-şekilli metal halkalı içerir. Bu parçaların her biri kumaşın farklı parçalarına dikilir ve giysiyi tutturmak için kancayı ilmeğe kolayca yerleştirebiliriz.