Metal düğmeler, yüzey kaplamaları, dayanıklılıkları ve dekoratif işlevleri nedeniyle en popüler düğmelerden biridir. İmalat malzemelerine bağlı olarak metal düğmeler ayrıca şu şekilde gruplandırılabilir:

  • çinko alaşımı düğmeler

  • pirinç düğmeler

  • paslanmaz çelik düğmeler

  • alüminyum düğmeler

  • demir düğmeler

Zamak düğmeler ve pirinç düğmeler, piyasada en sık görülen metal düğme çeşitleridir. Paslanmaz çelik düğmeler, çinko alaşımlı düğmelere ve pirinç düğmelere kıyasla çok daha düşük maliyetinin yanı sıra paslanmaya karşı daha dayanıklı olmaları nedeniyle de popülerdir. Özel efektler elde edebilen alüminyum düğmeler de piyasada mevcuttur. Bununla birlikte, yüzeyi paslanmaya ve bozulmaya karşı hassas olan demir düğmeler nadiren kullanılır.

Aşağıda en sık kullanılan iki metal düğme, yani zamak düğmeler ve pirinç düğmelere daha yakından bakacağız.

Zamak Düğmeler

Yüksek kaliteli zamaktan üretilen metal düğme türü olarak tanınan zamak düğmeler, genellikle birinci sınıf kot pantolonlar, kabanlar, üniformalar vb. ürünler için kullanılır. Metal düğmeler arasında en pahalı olanıdır. 

Zamak alaşımlı düğmeler genellikle, büyük ölçüde çinko ve alüminyumdan oluşan 5# zamak alaşımından üretilir. Bu düğmeler, elektrokaplama işlemine tabi tutulmadan önce düğme kenarlarındaki veya deliklerdeki çapakları gideren ve pürüzsüz olmayan yüzeyin bakımını yapan kalıp döküm işleminin ardından polisaj işleminden geçer. Çeşitli renklerde elektrolizle kaplanabilmelerine rağmen, zamak alaşımlı düğmeler için renk eşleştirmesinin çalışmadığını lütfen unutmayın.

Pirinç Düğmeler

Başka bir yüksek kaliteli metal düğme türü olarak kabul edilen pirinç düğmeler, kot pantolon giyimi, gündelik giyim, paltolar, el çantaları vb. için yaygın olarak kullanılır. Zamak alaşımlı düğmelerden daha ucuz, paslanmaz çelik düğmelerden daha pahalıdırlar.

Pirinç, bakır ve çinkodan oluşan metalik bir alaşımdır. Pirinç düğmeler, en büyük farkı bakır içeriğinde olan H62 bakır, H65 bakır ve H68 bakırdan üretilebilir. Bakır içeriği ne kadar yüksek olursa, daha zorlu iğne algılamasını geçmek o kadar kolay olur. Piyasada genellikle pirinç düğmeler esas olarak H65 bakırdan üretilir ve çok çeşitli tasarımlarda mevcuttur.

Çinko Alaşım Düğmeleri ve Pirinç Düğmeleri Ayırt Etmeye Yönelik İpuçları

Zamak alaşımlı düğmeleri pirinç düğmelerden ayırt etmek kolaydır.

çinko alaşımlı düğmeler ve pirinç düğmelerin imalat malzemeleri

Zamak alaşımlı düğmelerin ağırlığı daha fazladır. Ek olarak, çinko alaşımlı düğme/pirinç düğmenin galvanik tabakasını sert bir cisimle kazıyabilir ve ham maddenin rengini görebilirsiniz. Zamak düğmeler görünüm olarak demire benzer ve daha beyazdır, pirinç düğmeler ise altın rengine benzerler